Boekpresentatie schilder J.B. Discart (1855-1940) aan de Oostenrijkse Ambassadeur in Nederland

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op dinsdag 25 juni 2019 in de residentie van de Oostenrijkse Ambassadeur in Den Haag werd het boek over de schilder Jean Baptiste Discart Oriëntalistische schilderijen en Nederlandse portretten aangeboden aan de Oostenrijkse Ambassadeur in Nederland, mevrouw dr. Heidemaria Gürer. 

De reden om dat hier te doen is gelegen in de achtergrond dat Discart in 1855 in Modena geboren werd dat destijds tot Oostenrijk behoorde. Niet lang overigens want in 1861 ging de stad en het gebied over naar het Koninkrijk Italië. Jean Baptiste Discart studeerde aan de Akademie der bildenden Künste in Wenen en hield levenslang vast aan de tradities van de Oostenrijkse school van de schilderkunst.

Zijn oeuvre bestaat grotendeels uit twee hoofd categorieën: Orientalistische schilderijen waarin het dagelijks leven bijvoorbeeld in Tanger, Marokko wordt afgebeeld en Nederlandse maar niet uitsluitend portretten. Discart portretteerde in 1897 ook Siegfried Erbgraf zu Castell-Rüdenhausen in Tanger en vervaardigde in 1909 op verzoek van het Belgische hof een levensgroot portret van koning Albert I vanwege zijn troonsbestijging in hetzelfde jaar.

Door zijn tijdelijk maar ook jarenlange verblijf in Den Haag zou Discart ook een van de belangrijkste schilders worden van de Nederlandse elite in de jaren tussen ca. 1895 en 1929. In totaal maakte hij ca. 50 portretten.

Tijdens de boekpresentatie vertelde drs. Coen O.A. Schimmelpenninck van der Oije, oud directeur van de Rotterdamse Musea, iets over de achtergrond en de ontstaansgeschiedenis van het boek. Hij modereerde de bijeenkomst. Daarna ging Prof.dr. George Harinck, hoogleraar geschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, in op de veranderende maatschappij in Nederland tussen 1890 en 1914, de politieke hoofdtema’s in die jaren en de plaats van de personen geportretteerd op de schilderijen van Discart in dit tijdvak. Dino Gacevic speelde de Turkse mars van Mozart op de vleugel als intermezzo. Prof. dr. Johan Carel Bierens de Haan, cultuurhistoricus, lichtte de betekenis van de schilderijen van Discart nader toe aan de hand van het thema  Twee zielen in één borst en ging ook op de wederzijdse relaties die tussen opdrachtgever en maker moet hebben bestaan mede aan de hand van de foto’s en de tekst in het boek.  

Daarna was er gelegenheid het boek te kopen tijdens de receptie en deze vorstelijke ontvangst door de ambassadeur bij een temperatuur zowel binnen als buiten van 35 C. 

Theo P.G. Kralt, Jean Baptiste Discart (1855-1940), oriëntalistische schilderijen en Nederlandse portretten, 192 blz., geïll f/c, ISBN 9789075879-759, 27,50 euro

Het boek is te verkrijgen bij Uitgeverij Van Gruting, www.vangruting.nl

Fotoalbum

 

Downloads