Theo Kralt: ‘Het gaat om een grondige aanpak van de gehele buitenkant. Als we daarmee starten in 2017 zijn we in 2022 klaar, zo is de verwachting.’

Wie de Domkerk goed bekijkt, kan het zelf aan de buiten- zijde al zien: de waterspuwers, luchtbogen en ornamenten gaan gebukt onderslijtage, scheuren en aangroei van mos. ‘Dat is niet zo vreemd, als je bedenkt dat de laatste restauratie alweer ruim 30 jaar geleden is.’ Aan het woord is Theo Kralt, voorzitter van de Commissie Fondsenwerving Restauratie Domkerk 2017 – 2022. ‘Eind 2015 is een grondige inventarisatie gedaan van de gehele kerk. Het houtwerk, het schilderwerk, het dak: alles is nauwkeurig onderzocht. Daaruit bleek dat de constructie van het gebouw in goede staat is, maar dat de buitenkant hard toe is aan een opknapbeurt. Denk aan metsel- en voegwerk, herstel van dakbedekking, steen-, stukadoors- en tegelwerk.’

>> Lees het volledige artikel uit ‘Dichterbij, magazine voor leden van Rabobank Utrecht en omstreken, zomer 2017’